לרוב, אצל ילדים (כמו אצל מבוגרים) קיימת העדפה לצריכת חטיפים ודברי מתיקה בשל שלל התיבולים ויתר המתיקות, ובשל המרקם.
בנוסף לכך, החל מגיל שנה וחצי מתפתחת סלקטיביות בקבלת דברי המאכל המוצעים.
על מנת לעודד צריכת ירקות ופירות המכילים וויטמינים רבים, יש להתמודד עם שני "מכשולים" אלו.
להלן רעיונות למתכונים קלים ומהירים ל"קטנטנים" ולגדולים המסרבים לאכול ירקות...
לא להתייאש ובגיוון להרבות:
מרק בטטה (או דלעת) מוקרם
מצרכים
שתי בטטות (או דלעת)
שני גזרים
1 תפוח אדמה
שתי שיני שום
2-1 כפות חמאה
1 כף אבקת מרק עוף
חצי כפית סוכר
מיכל שמנת לבישול
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה
מטגנים קלות את הירקות עם החמאה
מוסיפים את אבקת המרק ואת הסוכר
מוסיפים מים עד לגובה הירקות ומבשלים את הירקות (למשך כ20-15 דקות)
מרסקים בבלנדר
מבשלים בסיר עם הוספת השמנת
מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם
*ניתן להוסיף מעל עירית קצוצה
טיפ נוסף להעשרת מרקי ירקות מוקרמים: לטגן בצל (ניתן להמתיק עם מעט סוכר דמררה), למקמו במרכז הצלחת, להוסיף מעליו כף קרם פרש ומסביב את המרק.
___________________________
רוטב טעים לסלט
מרכיבים
3-2 שיני שום כתושות
חופן עלי בזיליקום קצוצים
חופן פטרוזליה קצוצה
1 כף מיץ מלימון טרי
1 כף חומץ בלסמי
1/2 כפית סוכר
1/4 כוס שמן זית
ניתן לתבל במלח ופלפל
אופן ההכנה
לערבב את כל הרכיבים ולהמתין להתמזגותם.
מתאים לסלט עם חסה, עגבניות, זיתים/תירס, ולסלט פסטה קר (עם פסטה "ביסלי"/"ברגים"/טרוטולה קרה, פלפלים מטוגנים/אנטיפסטי, עגבניות שרי טריות, זיתים וגבינה בולגרית/פטה מפוררת).
לגדולים - מומלץ להוסיף אגוזי מלך/צנוברים קלויים*
___________________________
רוטב חרדל ודבש לסלט
מרכיבים
2 כפות שמן זית
1 כף חרדל דיז'ון גרגרים
1 כף דבש
1/2 כף חומץ בלסמי
מלח ופלפל
(ניתן להוסיף מחית שום/2-1 שיני שום כתושות)
אופן ההכנה
מערבבים היטב ומוסיפים לסלט.
*בהכפלת הכמויות ובתוספת 2 כפות מיונז, אבקת מרק עוף ויין - מתאים למרינדה לעוף בתנור
___________________________
רוטב פסטו
מרכיבים
חצי כוס גבינת פרמזן
חצי כוס שמן
כחצי כוס צנוברים (רצוי קלויים)
30-20 עלי בזיליקום, לפי הטעם
(או כשליש/חצי שפופרת ממרח בזיליקום)
שתי שיני שום
מלח ופלפל לפי הטעם
מכניסים הכל לבלנדר ומגישים עם הפסטה, רצוי חם.
___________________________
פירה מוקרם
לבשל 4-3 תפוחי אדמה, 2-1 קישואים או לחלופין 2-1 בטטות
למעוך למחית
לתבל במלח ופלפל
להוסיף שמנת לבישול
לפזר מעל גבינה צהובה ולהכניס לתנור, עד להזהבת הגבינה.
* ניתן לחלופין לפרוס את תפוחי האדמה והבטטות לפרוסות, לתבל מעט, לפזר מעל שמנת לבישול ולאפות בתנור
___________________________
לביבות ירקות טעימות
מצרכים
מחית מכרובית בינונית מבושלת/2 קישואים/3-2 תפו"א
1 בצל (לא חובה)
2-1 שיני שום כתושות
1/2-1/3 כוס גבינה צהובה (מכל סוג) מגוררת
2 ביצים
3 כפות פירורי לחם
3 כפות קמח מלא
מרק עוף
מעט פלפל ופפריקה
אופן ההכנה
לערבב, לצקת כפות מהבלילה ולטגן עד להזהבת הלביבות.
*המצרכים מתאימים להכנת פשטידת ירקות עם הכפלת הכמויות ובתוספת שמנת לבישול/מעט חלב
___________________________
אורז (או לחלופין קינואה/קוסקוס/כוסמת) עם ירקות
מצרכים
2 כוסות אורז בסמטי/מלא
4 כוסות מים רתוחים
ירקות (רצוי ירקות שורש)
מרק עוף, מלח, פלפל, קארי, אגוז מוסקט, קינמון וקוריאנדר/כוסברה
3-2 כפות שמן
צימוקים
חצאי שקדים קלופים וקלויים
אופן ההכנה
לטגן/לאדות בצל וירקות נוספים מכל סוג (גזר, אפונה, תירס, קישואים, פטריות וכן הלאה)
לטגן במעט שמן 2 כוסות אורז (שהושרה במים קודם לכן)
לתבל במרק עוף, מלח ופלפל לפי הטעם (לניחוח קארי - ניתן עוד לשלב קארי, אגוז מוסקט, קינמון וקוריאנדר/כוסברה)
להוסיף 4 כוסות מים רתוחים, להמתין לרתיחה ולבשל על אש נמוכה במידת הצורך (כ-20-15 דק') עד להיספגות המים, זמן בישול אורז מלא ארוך יותר
להמתין כ-5 דקות נוספות (בעוד הסיר מכוסה לגמרי) לפני ההגשה.
*לקטנטנים - מומלץ להוסיף צימוקים, לגדולים - חצאי שקדים קלופים וקלויים
___________________________
לזניית ירקות וגבינות
מצרכים
חבילת עלי לזניה מוכנים לאפיה
פטריות שמפיניון/פורטובלו טריות (2-1 חבילות)/2 קישואים/חציל
3-2 כפות חמאה
3 כפות קמח או קורנפלור
1 כוס חלב
1 מיכל שמנת לבישול
2/3-1/2 כוס גבינת פרמזן
1 כוס גבינת מוצרלה מגוררת
5-4 עגבניות קלופות
7-5 עלי ריחן/בזיליקום
1/2 כפית סוכר
3-2 כפות שמן זית
אורגנו
אופן ההכנה
לטגן פטריות/קישואים/חציל בחמאה עד להזהבה, להניח בצד
להכין רוטב בשמל:
להמיס חמאה, להוסיף 3 כפות קמח או קורנפלור ולערבב היטב
להוסיף 1 כוס חלב ולהביא לרתיחה
להוסיף מיכל שמנת לבישול, ולתבל במלח ובפלפל גרוס
להניח בצד
להכין רוטב עגבניות (להכניס לבלנדר את העגבניות קלופות, את עלי הריחן, את הסוכר, את השמן ואת האורגנו) ולהניח בצד
* רוטב העגבניות מתאים עוד להכנת פיצה
לערבב את הירקות ואת רוטב הבשמל
לסדר בתבנית (משומנת) את שכבות מרכיבי הלזניה עפ"י הסדר הבא:
שכבת עלי לזניה
שכבת רוטב בשמל + ירקות
פרמזן
שכבת עלי לזניה
רוטב עגבניות
מוצרלה מגוררת
תיבול קל (פלפל, פפריקה ואורגנו
*רצוי לתבל מעט במלח, גבינת הפרמזן מלוחה דיה)
שכבת עלי לזניה
רוטב בשמל + ירקות
וחוזר חלילה...
לסיום להניח שכבת עלי לזניה ולצקת מעליה רוטב עגבניות, לתבל באורגנו
לאפות בחום של 170 מעלות כ-40-35 דקות ולהגיש חם.
המתכון מבוסס על מתכון לזניית פטריות וגבינות, מאת: על השולחן, מערכת "וואלה".
___________________________
קיש ירקות
המצרכים לבצק
2 כוסות קמח
1 כפית סוכר
1/2 כפית מלח
140 גרם (קוביות) חמאה קרה
1 ביצה
המצרכים למלית
1 בצל בינוני
שני קישואים/(חבילת) פטריות שמפיניון
1 כף קמח
חצי כוס גבינה צהובה (מכל סוג) מגוררת
2 ביצים
1/2 כוס חלב/שמנת לבישול
אופן ההכנה
לערבב את החומרים ה"יבשים" לבצק ולאחר מכן להוסיף את החמאה, את הביצה ומעט מים.
להכניס למקרר למשך כחצי שעה.
לטגן/לאדות את הבצל ואת הירקות עד לריכוכם ולערבבם יחד עם יתר המצרכים למלית.
להוציא את הבצק המקורר ולשטחו בתבנית משומנת, להוסיף את המלית ולאפות בחום של 180 מעלות כ-40 דקות.
___________________________
עוגת גזר וגרנולה מסיבית ומתוקה
מצרכים
1.25 כוס קמח מלא
1.25 כוס גרנולה מתוקה
2 גזרים מגוררים
1/4 כוס קוקוס
3 כפות חמאה
3 כפות שמן
3 כפות סוכר חום
3 כפות דבש
2 כפיות תמצית ווניל
אופן ההכנה
להקציף 3 כפות חמאה + 3 כפות שמן + 3 כפות סוכר חום + 3 כפות דבש + 2 כפיות תמצית ווניל
לערבב 1.25 כוס קמח מלא + 1.25 כוס גרנולה מתוקה (ניתן ורצוי עם תוספות) + 2 גזרים מגוררים + 1/4 כוס קוקוס
לערבב את שתי העיסות/בלילות
ליצירת מרקם פחות יבש ניתן להוסיף 2-1 כפות חלב *
לאטום בנייר כסף ולאפות בחום של 170 מעלות במשך 45 דקות.
___________________________
מתכון (בסיס לעוגות) מהיר לעוגת בננות
מצרכים
11/4 כוס קמח מלא
1 כוס סוכר חום
מחית משתי בננות
50 גרם חמאה מומסת
2 ביצים
1/4 כוס חלב
1 כפית סודה לשתיה
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית תמצית ווניל
2 כפות גדושות נוטלה
אופן ההכנה
לערבב את כל החומרים ולסיום להוסיף בערבוב קל את הנוטלה
לאפות (בתבנית משומנת) בחום של 180 מעלות כ- 50-45 דקות.
* לסרבני פירות עוד ניתן להציע מיצי פירות בשילובים שונים, לעתים המרקם הוא ה"גורם" לסרבנות ואילו מיצי הפירות (והכנתם בפעילות משותפת) יתקבלו בשמחה.
בתיאבון!
בנוסף לכך, החל מגיל שנה וחצי מתפתחת סלקטיביות בקבלת דברי המאכל המוצעים.
על מנת לעודד צריכת ירקות ופירות המכילים וויטמינים רבים, יש להתמודד עם שני "מכשולים" אלו.
להלן רעיונות למתכונים קלים ומהירים ל"קטנטנים" ולגדולים המסרבים לאכול ירקות...
לא להתייאש ובגיוון להרבות:
מרק בטטה (או דלעת) מוקרם
מצרכים
שתי בטטות (או דלעת)
שני גזרים
1 תפוח אדמה
שתי שיני שום
2-1 כפות חמאה
1 כף אבקת מרק עוף
חצי כפית סוכר
מיכל שמנת לבישול
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה
מטגנים קלות את הירקות עם החמאה
מוסיפים את אבקת המרק ואת הסוכר
מוסיפים מים עד לגובה הירקות ומבשלים את הירקות (למשך כ20-15 דקות)
מרסקים בבלנדר
מבשלים בסיר עם הוספת השמנת
מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם
*ניתן להוסיף מעל עירית קצוצה
טיפ נוסף להעשרת מרקי ירקות מוקרמים: לטגן בצל (ניתן להמתיק עם מעט סוכר דמררה), למקמו במרכז הצלחת, להוסיף מעליו כף קרם פרש ומסביב את המרק.
___________________________
רוטב טעים לסלט
מרכיבים
3-2 שיני שום כתושות
חופן עלי בזיליקום קצוצים
חופן פטרוזליה קצוצה
1 כף מיץ מלימון טרי
1 כף חומץ בלסמי
1/2 כפית סוכר
1/4 כוס שמן זית
ניתן לתבל במלח ופלפל
אופן ההכנה
לערבב את כל הרכיבים ולהמתין להתמזגותם.
מתאים לסלט עם חסה, עגבניות, זיתים/תירס, ולסלט פסטה קר (עם פסטה "ביסלי"/"ברגים"/טרוטולה קרה, פלפלים מטוגנים/אנטיפסטי, עגבניות שרי טריות, זיתים וגבינה בולגרית/פטה מפוררת).
לגדולים - מומלץ להוסיף אגוזי מלך/צנוברים קלויים*
___________________________
רוטב חרדל ודבש לסלט
מרכיבים
2 כפות שמן זית
1 כף חרדל דיז'ון גרגרים
1 כף דבש
1/2 כף חומץ בלסמי
מלח ופלפל
(ניתן להוסיף מחית שום/2-1 שיני שום כתושות)
אופן ההכנה
מערבבים היטב ומוסיפים לסלט.
*בהכפלת הכמויות ובתוספת 2 כפות מיונז, אבקת מרק עוף ויין - מתאים למרינדה לעוף בתנור
___________________________
רוטב פסטו
מרכיבים
חצי כוס גבינת פרמזן
חצי כוס שמן
כחצי כוס צנוברים (רצוי קלויים)
30-20 עלי בזיליקום, לפי הטעם
(או כשליש/חצי שפופרת ממרח בזיליקום)
שתי שיני שום
מלח ופלפל לפי הטעם
מכניסים הכל לבלנדר ומגישים עם הפסטה, רצוי חם.
___________________________
פירה מוקרם
לבשל 4-3 תפוחי אדמה, 2-1 קישואים או לחלופין 2-1 בטטות
למעוך למחית
לתבל במלח ופלפל
להוסיף שמנת לבישול
לפזר מעל גבינה צהובה ולהכניס לתנור, עד להזהבת הגבינה.
* ניתן לחלופין לפרוס את תפוחי האדמה והבטטות לפרוסות, לתבל מעט, לפזר מעל שמנת לבישול ולאפות בתנור
___________________________
לביבות ירקות טעימות
מצרכים
מחית מכרובית בינונית מבושלת/2 קישואים/3-2 תפו"א
1 בצל (לא חובה)
2-1 שיני שום כתושות
1/2-1/3 כוס גבינה צהובה (מכל סוג) מגוררת
2 ביצים
3 כפות פירורי לחם
3 כפות קמח מלא
מרק עוף
מעט פלפל ופפריקה
אופן ההכנה
לערבב, לצקת כפות מהבלילה ולטגן עד להזהבת הלביבות.
*המצרכים מתאימים להכנת פשטידת ירקות עם הכפלת הכמויות ובתוספת שמנת לבישול/מעט חלב
___________________________
אורז (או לחלופין קינואה/קוסקוס/כוסמת) עם ירקות
מצרכים
2 כוסות אורז בסמטי/מלא
4 כוסות מים רתוחים
ירקות (רצוי ירקות שורש)
מרק עוף, מלח, פלפל, קארי, אגוז מוסקט, קינמון וקוריאנדר/כוסברה
3-2 כפות שמן
צימוקים
חצאי שקדים קלופים וקלויים
אופן ההכנה
לטגן/לאדות בצל וירקות נוספים מכל סוג (גזר, אפונה, תירס, קישואים, פטריות וכן הלאה)
לטגן במעט שמן 2 כוסות אורז (שהושרה במים קודם לכן)
לתבל במרק עוף, מלח ופלפל לפי הטעם (לניחוח קארי - ניתן עוד לשלב קארי, אגוז מוסקט, קינמון וקוריאנדר/כוסברה)
להוסיף 4 כוסות מים רתוחים, להמתין לרתיחה ולבשל על אש נמוכה במידת הצורך (כ-20-15 דק') עד להיספגות המים, זמן בישול אורז מלא ארוך יותר
להמתין כ-5 דקות נוספות (בעוד הסיר מכוסה לגמרי) לפני ההגשה.
*לקטנטנים - מומלץ להוסיף צימוקים, לגדולים - חצאי שקדים קלופים וקלויים
___________________________
לזניית ירקות וגבינות
מצרכים
חבילת עלי לזניה מוכנים לאפיה
פטריות שמפיניון/פורטובלו טריות (2-1 חבילות)/2 קישואים/חציל
3-2 כפות חמאה
3 כפות קמח או קורנפלור
1 כוס חלב
1 מיכל שמנת לבישול
2/3-1/2 כוס גבינת פרמזן
1 כוס גבינת מוצרלה מגוררת
5-4 עגבניות קלופות
7-5 עלי ריחן/בזיליקום
1/2 כפית סוכר
3-2 כפות שמן זית
אורגנו
אופן ההכנה
לטגן פטריות/קישואים/חציל בחמאה עד להזהבה, להניח בצד
להכין רוטב בשמל:
להמיס חמאה, להוסיף 3 כפות קמח או קורנפלור ולערבב היטב
להוסיף 1 כוס חלב ולהביא לרתיחה
להוסיף מיכל שמנת לבישול, ולתבל במלח ובפלפל גרוס
להניח בצד
להכין רוטב עגבניות (להכניס לבלנדר את העגבניות קלופות, את עלי הריחן, את הסוכר, את השמן ואת האורגנו) ולהניח בצד
* רוטב העגבניות מתאים עוד להכנת פיצה
לערבב את הירקות ואת רוטב הבשמל
לסדר בתבנית (משומנת) את שכבות מרכיבי הלזניה עפ"י הסדר הבא:
שכבת עלי לזניה
שכבת רוטב בשמל + ירקות
פרמזן
שכבת עלי לזניה
רוטב עגבניות
מוצרלה מגוררת
תיבול קל (פלפל, פפריקה ואורגנו
*רצוי לתבל מעט במלח, גבינת הפרמזן מלוחה דיה)
שכבת עלי לזניה
רוטב בשמל + ירקות
וחוזר חלילה...
לסיום להניח שכבת עלי לזניה ולצקת מעליה רוטב עגבניות, לתבל באורגנו
לאפות בחום של 170 מעלות כ-40-35 דקות ולהגיש חם.
המתכון מבוסס על מתכון לזניית פטריות וגבינות, מאת: על השולחן, מערכת "וואלה".
___________________________
קיש ירקות
המצרכים לבצק
2 כוסות קמח
1 כפית סוכר
1/2 כפית מלח
140 גרם (קוביות) חמאה קרה
1 ביצה
המצרכים למלית
1 בצל בינוני
שני קישואים/(חבילת) פטריות שמפיניון
1 כף קמח
חצי כוס גבינה צהובה (מכל סוג) מגוררת
2 ביצים
1/2 כוס חלב/שמנת לבישול
אופן ההכנה
לערבב את החומרים ה"יבשים" לבצק ולאחר מכן להוסיף את החמאה, את הביצה ומעט מים.
להכניס למקרר למשך כחצי שעה.
לטגן/לאדות את הבצל ואת הירקות עד לריכוכם ולערבבם יחד עם יתר המצרכים למלית.
להוציא את הבצק המקורר ולשטחו בתבנית משומנת, להוסיף את המלית ולאפות בחום של 180 מעלות כ-40 דקות.
___________________________
עוגת גזר וגרנולה מסיבית ומתוקה
מצרכים
1.25 כוס קמח מלא
1.25 כוס גרנולה מתוקה
2 גזרים מגוררים
1/4 כוס קוקוס
3 כפות חמאה
3 כפות שמן
3 כפות סוכר חום
3 כפות דבש
2 כפיות תמצית ווניל
אופן ההכנה
להקציף 3 כפות חמאה + 3 כפות שמן + 3 כפות סוכר חום + 3 כפות דבש + 2 כפיות תמצית ווניל
לערבב 1.25 כוס קמח מלא + 1.25 כוס גרנולה מתוקה (ניתן ורצוי עם תוספות) + 2 גזרים מגוררים + 1/4 כוס קוקוס
לערבב את שתי העיסות/בלילות
ליצירת מרקם פחות יבש ניתן להוסיף 2-1 כפות חלב *
לאטום בנייר כסף ולאפות בחום של 170 מעלות במשך 45 דקות.
___________________________
מתכון (בסיס לעוגות) מהיר לעוגת בננות
מצרכים
11/4 כוס קמח מלא
1 כוס סוכר חום
מחית משתי בננות
50 גרם חמאה מומסת
2 ביצים
1/4 כוס חלב
1 כפית סודה לשתיה
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית תמצית ווניל
2 כפות גדושות נוטלה
אופן ההכנה
לערבב את כל החומרים ולסיום להוסיף בערבוב קל את הנוטלה
לאפות (בתבנית משומנת) בחום של 180 מעלות כ- 50-45 דקות.
* לסרבני פירות עוד ניתן להציע מיצי פירות בשילובים שונים, לעתים המרקם הוא ה"גורם" לסרבנות ואילו מיצי הפירות (והכנתם בפעילות משותפת) יתקבלו בשמחה.
בתיאבון!
בוגרת תואר שני בפסיכולוגיה חברתית (עבודת תיזה בנושא תרומתו של תהליך חונכות לחונך ולחניך: השפעתם של גורמים ארגוניים אישיים ואישיותיים על אפקטיביות התהליך), אוניברסיטת בר-אילן.
מתמחה בכתיבת מאמרים ובעריכת מחקרים עבור חברת Deveraux and Deloitte ומנהלת פורום "החיים כהורים" באתר "גוזלים".
מתמחה בכתיבת מאמרים ובעריכת מחקרים עבור חברת Deveraux and Deloitte ומנהלת פורום "החיים כהורים" באתר "גוזלים".